Na świecie jest ponad 30 000 odmian jabłek, co zapewnia niespotykaną różnorodność smaków. Cechą polskiego runku jest duża różnorodność dostępnych odmian. Dzięki nowoczesnym metodom przechowywania jabłka są dostępne przez cały rok. Mimo to, ich spożycie w Polsce jest niższe niż w Europie Zachodniej, dlatego podejmowane są działania promujące polskie jabłka. W ramach projektu „Jedno jabłko dziennie” promowane są różne odmiany jabłek. Co miesiąc inna odmiana. Pierwszą jest Lobo – odmiana kanadyjska, mniej słodka, o charakterystycznym smaku i zapachu. Jako swoisty kontrapunkt prezentujemy Antonówkę - starą odmianę, cenioną za właściwości przetwórcze, idealną do produkcji soków i musów.
Lobo - odmiana powstała w Kanadzie w 1900 r. z wolnego zapylenia odmiany McIntosh. Kiedyś uprawiana w Stanach Zjednoczonych, Kanadzie i Finlandii o za sprawą prof. Pieniążka w Polsce. Jest Lobo charakterystyczne dla polskiego rynku. Dziś przeżywa renesans.
Jest to jabłko o charakterystycznym smaku i zapachu, mniej słodkie od innych popularnych odmian, jak Gala czy Jonagold. Owoce średniej wielkości o zielonej, grubej, gładkiej, błyszczącej skórce, pokryte ciemnoczerwonym rozmytym rumieńcem. Miąższ biało-zielonkawy, maślany, raczej miękki, słodko kwaśny. Owoce najsmaczniejsze jesienią bezpośrednio po zbiorze, we wrześniu, październiku, listopadzie.
Lobo jest wytrzymałe na mróz, ale wrażliwe na choroby. Nie jest szeroko uprawiane, ale cieszy się dużym zainteresowaniem, zwłaszcza wśród konsumentów, którzy pamiętają je z lat 80-90.
Antonówka - stara odmiana ludowej selekcji, prawdopodobnie pochodzi z byłej kurskiej guberni. Ceniona głównie za swoje właściwości przetwórcze.
Owoce duże nieregularne bez rumieńca. Miąższ biały lub białozielonkawy, gruboziarnisty, kruchy, kwaskowaty, bardzo aromatyczny. Można powiedzieć maślany, co sprawia, że jest idealna do produkcji soków, musów i innych przetworów, dzięki odpowiedniej proporcji kwasów do cukrów. Jest odporna na mróz i choroby, co czyni ją dobrym wyborem do przydomowych ogrodów.
Promocja jabłek odbywa się w ramach programu „Jedno jabłko dziennie”. Każdego miesiąca prezentowane będą odmiany jabłek, a także wydarzenia związane z ich promocją, takie jak próba bicia rekordu w jednoczesnym jedzeniu jabłek, która odbyła się 15 września na Błoniach Stadionu Narodowego. Więcej o tym wydarzeniu w materiale Dumni promujemy polskie jabłka
Zachęcamy do regularnego spożywania jabłek, które mają różny smak i wybitne walory zdrowotne.
Lobo polecane było jako odmiana września. Prezentował dr Tomasz Lipa, Zakład Sadownictwa, Szkółkarstwa i Enologii UP w Lublinie, przewodniczący Towarzystwa Rozwoju Sadów Karłowych.
#Fundusze Promocji
#1jabłko #1jabłkoDzinnie
#KupujŚwiadomie #ProduktPolski
Opracowanie w ramach realizacji przez Towarzystwo Rozwoju Sadów Karłowych zadania „Jedno jabłko dziennie”.
Projekt realizowany jest pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Kontakt: