Czerwiec to miesiąc, w którym sadownicy szczególnie polecają odmianę jabłek Pinova. Ta wybitnie deserowa i coraz popularniejsza odmiana zdobywa serca zarówno producentów, jak i konsumentów, dzięki wyjątkowemu smakowi, jędrności i trwałości. Polecamy w ramach propagowania konsumpcji i bogactwa odmianowego polskich sadów.

„Jabłko jabłku nierówne” – pod tym hasłem odbywa się cykl prezentacji, podczas których eksperci przybliżają najciekawsze odmiany jabłek dostępne na rynku. W czerwcu szczególna uwaga kierowana jest na Pinovę - odmianę stosunkowo nową, ale już uznawaną za jedną z najbardziej obiecujących.
Pinova została wyhodowana w Niemczech w ramach świadomego programu hodowlanego, jako skrzyżowanie odmian Clivia (matka) i Golden Delicious (ojciec). Nie jest to przypadkowa siewka, jak w przypadku wielu starszych odmian, ale efekt pracy genetyków. Co ważne – warto pamiętać, że w ogrodnictwie „hodowcą” nazywamy właśnie twórców nowych odmian, a nie samych sadowników.
Odmiana Pinova zadebiutowała na polskich plantacjach już 30 lat temu, ale dopiero dziś zyskuje należne jej miejsce. Cieszy się dużym uznaniem w Europie, a na rynku pojawiają się jej mutacje - jeszcze bardziej atrakcyjne wizualnie i równie smaczne. Wśród nich wyróżniają się Red Pinova, a przede wszystkim Evelina, będąca jedną z trzech najważniejszych odmian klubowych na świecie – obok Pink Lady i Kanzi.
W Polsce nie posiadamy formalnych praw do uprawy Eveliny, jednak na rynku dostępne są inne mutacje, jak Burgred czy Red Paulina, które również prezentują się znakomicie.
Dlaczego warto postawić na Pinovę?
To jabłko o symetrycznym, stożkowato-okrągłym kształcie, intensywnym kolorze (często żółto-pomarańczowym) i wyjątkowym smaku. Nadaje się zarówno do spożycia prosto z drzewa, jak i po przechowywaniu – zachowując przy tym swoją słodycz, jędrność i kruchość. Miąższ ma kremowo-żółtą barwę, jest soczysty, chrupiący i pełen smaku – idealny do konsumpcji na surowo.
Z punktu widzenia produkcji, Pinova jest odmianą plenną, odporną na przemienność owocowania, a także stosunkowo mało podatną na choroby. Choć nie jest genetycznie odporna na parcha, to przy odpowiedniej pielęgnacji sprawdza się nawet w przydomowych sadach.

Pinova to jabłko z potencjałem – deserowe, atrakcyjne wizualnie, odporne i przede wszystkim smaczne. Jak podkreślają sadownicy, to odmiana, przed którą stoi przyszłość. Dla wszystkich, którzy jeszcze jej nie znają, organizatorzy prezentacji przygotowali degustację – bo najlepiej o jakości świadczy smak.
Spróbujcie! Przekonajcie się sami.
Zjedzenie jednego jabłka dziennie może zachęcić do regularnego spożywania, ale kluczem do sukcesu są odmiany. Znajomość i dostępność wielu sprawia, że każdy może znaleźć coś dla siebie, dopasowując wybór do własnych preferencji smakowych i kulinarnych. Każde jabłko ma do zaoferowania unikalny smak, teksturę i aromat. Więcej o odmianach na stornie 1jablko.pl w zakładce ODMIANA MIESIĄCA (link)
Wśród odmian tradycyjnych króluje Szara Reneta, Cortland, Lobo, Boiken. Więcej o naszych preferencjach i różnicach pokoleniowych tutaj
Pinova to odmiana polecana w czerwcu. Prezentował ją dr Tomasz Lipa, Zakład Sadownictwa, Szkółkarstwa i Enologii UP w Lublinie, przewodniczący Towarzystwa Rozwoju Sadów Karłowych.
Pomologiczny opis odmiany znajdziecie tutaj
#Fundusze Promocji
#1jabłko #1jabłkoDzinnie
#KupujŚwiadomie #ProduktPolski

Opracowanie w ramach realizacji przez TRSK zadania „Jedno jabłko dziennie”.
Projekt realizowany jest pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Kontakt: