Kultowa odmiana jabłek wraca do polskich sadów. Red Delicious to jedna z najbardziej rozpoznawalnych odmian jabłek na świecie, ceniona za intensywnie czerwony kolor i charakterystyczny kształt. Choć w Polsce przez lata była mniej popularna, dziś sadownicy coraz chętniej wracają do jej uprawy, głównie z myślą o eksporcie do Azji i Afryki. Polecamy w maju w ramach propagowania konsumpcji i bogactwa odmianowego polskich sadów.

Odmiana jabłek Red Delicious to jedna z najważniejszych i najbardziej rozpoznawalnych odmian na świecie. Przez lata zajmowała 2-3 miejsce w globalnej produkcji i jest dostępna w wielu krajach, m.in. w USA, Nowej Zelandii czy Japonii. W Polsce była dotąd mniej popularna, ale w ostatnich latach sadownicy zaczęli ponownie ją uprawiać.
W ostatnim dziesięcioleciu posadzono bardzo dużo jej mutacji i sportów. Dlatego udział Red Delicious w europejskim rynku jest stabilny i wysoki. W Polsce sadziliśmy ją jednak z myślą nie tyle o rodzimym konsumencie, co o eksporcie – zwłaszcza na rynki azjatyckie i afrykańskie.
Odmiana została znaleziona w 1872 roku przez hodowcę o nazwisku Hawkeye. Nosiła mało chwytliwą nazwę, ale później została spopularyzowana przez znanego szkółkarza – Starka, który nadał jej nazwę Delicious, czyli smaczna. Z czasem pojawiły się mutacje – i tak powstał Red Delicious. Promujący ją szkółkarz do partii jabłek dodawał kilka drzewek gratis – dzięki czemu bardzo szybko zyskała popularność. Już na początku XX w. była to jedna z najpopularniejszych odmian w USA.
W Polsce uprawia się różne mutacje Red Delicious, często bez podawania dokładnych nazw w sklepach. W sklepach może występować jako Red Cap, Superchief, King Rot – tych nazw jest bardzo dużo.
Mutacje tej odmiany różnią się między sobą – w przeciwieństwie do Gali, tu bardziej poszukiwane są odmiany z rozmytym rumieńcem, jak Superchief – intensywnie czerwone, bez prążków.
W Polsce uprawiamy Red Delicious głównie na eksport. Mimo spadającego globalnie zainteresowania tą odmianą, w Europie (w tym w Polsce) jej pozycja jest nadal silna.
Jabłka tej odmiany są intensywnie czerwone, jednobarwne i mają charakterystyczny, wydłużony, dzwonkowaty kształt. Mają specyficzny smak – niektóre owoce, głównie mniejsze, mogą mieć delikatną goryczkę.
Można Red Delicious pomylić, na targowiskach zdarza się, że podpisywany jest np. jako Malinowa Oberlandzka. Choć kolor może być zbliżony, to zupełnie inna odmiana, różni się wyglądem i smakiem.
Red Delicious nie ma też nic wspólnego z Golden Delicious, mimo podobnych nazw. Więcej o Golden Delicious przeczytać można tutaj

To odmiana, którą wciąż sadzimy i która cieszy się popularnością – zwłaszcza na rynkach eksportowych w Azji i Afryce. Sadownicy są z niej zadowoleni, głównie ze względu na dobre ceny.
Red Delicious należy do trzech najważniejszych odmian jednokolorowych na świecie – obok Golden Delicious i Granny Smith. Te trzy odmiany są najbardziej rozpoznawalne globalnie.
Zjedzenie jednego jabłka dziennie zachęca do regularnego spożywania jabłek, ale kluczem do sukcesu są odmiany. Znajomość i dostępność wielu sprawia, że każdy może znaleźć coś dla siebie, dopasowując wybór do własnych preferencji smakowych i kulinarnych. Każde jabłko ma do zaoferowania unikalny smak, teksturę i aromat. Więcej o odmianach na stornie 1jablko.pl w zakładce ODMIANA MIESIĄCA (link)
Więcej o naszych preferencjach i różnicach pokoleniowych tutaj
Booskop to odmiana polecana w maju. Zaprezentował ją dr Tomasz Lipa, Zakład Sadownictwa, Szkółkarstwa i Enologii UP w Lublinie, przewodniczący Towarzystwa Rozwoju Sadów Karłowych.
Pomologiczny opis odmiany znajdziecie tutaj
#Fundusze Promocji
#1jabłko #1jabłkoDzinnie
#KupujŚwiadomie #ProduktPolski

Opracowanie w ramach realizacji przez TRSK zadania „Jedno jabłko dziennie”.
Projekt realizowany jest pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Kontakt: