Coraz więcej Polaków je jabłka i coraz bardziej jesteśmy świadomi ich walorów. Sens dalszej promocji krajowej konsumpcji - na poziomie przynajmniej jednego jabłka dziennie - potwierdzają wybitne sadownicze autorytety m.in. prof. Kazimierz Tomala, prof. Dariusz Wrona i prof. Bohdan Dobrzański, który wspomina, że tak promował jabłko już prof. Szczepan Pieniążek.

Jedno jabłko dziennie, codziennie
To jedno jabłko dziennie powinniśmy jeść. To naprawde jest istotne dla naszego zdrowia. Jabłko to nie tylko witaminy, błonnik, to także mnóstwo polifenoli. Życzę wszystkim, żebyśmy jedli jedno jabłko dziennie, tak jak to promował prof. Szczepan Pieniążek, już w latach 60-tych. Pokażmy, że i nam na takiej konsumpcji zależy. Jedno jabłko jedzmy!
- apeluje prof. dr hab. Bohdan Dobrzański jr, Instytut Agrofizyki im. B. Dobrzańskiego PAN, UP w Lublinie.
Zachęcajmy do konsumpcji
Konsument musi być świadomy, że należy jeść przynajmniej jedno jabłko dziennie. Tak aby oddalić od siebie choroby. To jeden z elementów budowania rynku
- dodaje prof. dr hab. Dorota Konopacka, dyrektor Instytutu Ogrodnictwa - PIB.

Jedzmy jabłka dla siebie, nie na złość

Wyniki badań realizowanych przez Kantar Polska we współpracy z agencją INSPIRE smarter branding dla Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw, w ramach sektorowego projektu Core Team. Badanie realizowane w dniach 12-22 stycznia 2025 r. Wywiady bezpośrednie w domach respondentów (CAPI), reprezentatywna próba 1015 Polaków w wieku 15+. Więcej o stałym monitoringu konsumpcji kilkudziesięciu gatunków owoców i warzyw na stronie WczorajNaTalerzu.pl
#1jabłko #1jabłkoDzinnie
#KupujŚwiadomie #ProduktPolski

Komunikat opracowany w ramach realizacji przez TRSK zadania „Jedno jabłko dziennie”.
Projekt realizowany jest pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.