Na „Zielonym Targu” wśród pachnących jabłek i ekologicznych warzyw spotkaliśmy Dariusza Prządaka, sadownika z Wielkopolski, który z dumą kontynuuje rodzinną tradycję sadowniczą sięgającą lat 70. Dziś wraz z rodziną nie tylko uprawia, ale i przetwarza jabłka, zachęcając Polaków do codziennego sięgania po ten owoc. Jak sam mówi: „Jedno jabłko dziennie a do apteki nie trzeba będzie chodzić.”

Na lokalnych targach i w sklepach kooperatyw rolnych coraz częściej można spotkać sadowników, którzy sami sprzedają owoce swojej pracy. Jednym z nich jest Dariusz Prządak z gminy Kostrzyn w Wielkopolsce. Uprawia jabłonie od 1989 roku, a rodzinne tradycje sięgają jeszcze lat 60., kiedy to pierwszy sad założył starszy brat ojca pana Dariusza.
- Nasze jabłka można sobie wytrzeć w koszulę i od razu zjeść - mówi sadownik, podkreślając ich jakość. W odróżnieniu od dużej produkcji kierowanej na eksport, sadownicy tacy jak rodzina Prządaków stawiają na lokalnego klienta i dużą różnorodność odmian.
Jabłka muszą smakować
- W sezonie mamy 13-15 odmian. Każdy nasz klient ma swoje preferowane odmiany. Jedni lubią Ligola, Glostera, inni Cortlanda, jeszcze inni Lobo czy Szampiona. Każdy podchodzi do tego indywidualnie i każdy ma swoje priorytety, którymi się kieruje. Chcielibyśmy, ale tego nie jest się w stanie odgarnąć, co, komu, w którym momencie będzie bardziej mu smakowało. Naszym celem jest co innego, nauczyć konsumentów by chcieli by jabłko smakowo. A dalej nauczyć rozróżniać poszczególne smaki i odmiany.
Jak zauważa pan Dariusz, coraz częściej konsumenci zaczynają doceniać smak i jakość jabłek, nie tylko ich wygląd. - Klient ekologiczny to świadomy klient. Wie, co chce kupić, zna odmiany i ich różnice. Nie kieruje się tylko kolorem jabłka, ale przede wszystkim smakiem - tłumaczy.
Kupujmy dla smaku, kupujmy lokalnie
- Najważniejszą rzeczą jest, żebyśmy sobie kupili to co nam smakuje i to co nam sprawia przyjemność w jedzeniu. Po to kupujemy produkty, żebyśmy je spożywali i żebyśmy się czuli zadowoleni z tego co jemy – mówi Pan Darek. Odwiedzajmy producentów, sąsiadów, którzy produkują żywność. Korzystajmy z oferty lokalnych ryneczków w małych i większych miastach. Kupujmy tam produkty lokalne.
Sadownicy zachęcają, by każdy Polak sięgał po przynajmniej jedno jabłko dziennie. Statystyki są niepokojące, jemy jabłek mało, średnio jedno na tydzień. Spożycie jabłek przez lata spadało. Cieszy, że ten spadek udało się powstrzymać. Więcej na ten temat tutaj

Jabłka to smaczny owoc, ale też doskonały sposób na wspieranie własnego zdrowia i lokalnego rolnictwa. W dłuższej perspektywie pozwoli to cieszyć się lokalnym jabłkiem i zapewni bezpieczeństwo żywnościowe nam wszystkim.
Rodzina Prządaków sprzedaje swoje owoce nie tylko na „Zielonym Targu”, ale również w sklepie rolniczej kooperatywy, gdzie współpracuje z innymi rolnikami. - Kiedyś mówiono, że kilogram jabłek powinien kosztować tyle co bochenek chleba. Mówił tak prof. Szczepan Pieniążek. Dziś ta proporcja gdzieś się zatarła, ale dla nas najważniejsze jest, żeby nasze jabłka trafiały do ludzi, którym zależy na jakości i zdrowiu - podsumowuje pan Dariusz.
Sadownicy z Wielkopolski wierzą, że świadoma konsumpcja to przyszłość. Dlatego promują różnorodność odmian, edukują na temat smaku i przypominają - jabłko to więcej niż owoc, to codzienna inwestycja w zdrowie.
Jabłko to coś więcej niż owoc
Dalej idzie Jacek Prządak – kuzyn pana Dariusza. Również od lat prowadzi rodzinne gospodarstwo sadownicze, dostarczając jabłka do małych sklepów i na lokalne bazary. Według niego, jabłka mogą wrócić do łask, jeśli znów staną się modne i traktowane jako wartościowy produkt. To zależy jednak nie tylko od sadowników, także od świadomych wyborów konsumentów. Więcej o modzie na jabłka w materiale: Przyszłość jabłka na 4 litery
Polecamy Jabłka Wielkopolskie i bogactwo doświadczeń polskich sadowników.
Więcej historii sadowników na 1jablko.pl / JABŁKA REGIONALNIE
#Fundusze Promocji
#1jabłko #1jabłkoDzinnie
#KupujŚwiadomie #ProduktPolski

Więcej zdjęć na 1jablko.pl / PressKits
Opracowanie w ramach realizacji przez TRSK zadania „Jedno jabłko dziennie”.
Projekt realizowany jest pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Kontakt: