Na dobry początek roku polecamy jabłka odmiany Jonagold. To amerykańska odmiana jabłek ceniona za duże, słodkie owoce i wysokie plony. Wykorzystywana głównie do produkcji soków, ale jej mutacje - Rubinstar, Decosta - cieszą się uznaniem konsumentów w Europie i w Polsce. Mniej popularne niż Jonagold ją jabłka Boiken, która pokazuje jak szeroka jest oferta gatunku. To odmiana niszowa, ceniona w wybranych zastosowaniach kulinarnych. Polecamy spróbować w styczniu.
Jonagold to amerykańska odmiana jabłek. Powstała w 1943 roku z krzyżówki Jonathana i Golden Delicious. Początkowo nie zyskała popularności w Stanach Zjednoczonych, za to szybko zdobyła uznanie w Europie, szczególnie wśród Belgów i Holendrów.
To odmiana o dużych, bardzo słodkich owocach, która łatwo tworzy mutacje. W sklepach spotkamy różne wersje, Rubinstar, Decosta, Monika. Cieszą się one popularnością, chociaż coraz więcej osób preferuje jabłka mniejsze.
W Polsce Jonagold zajmuje 3-4. miejsce w produkcji jabłek i jest ceniony za wysoki plon oraz jakość owoców. Odmiana ceniona przez konsumentów, jednak, ze względu na zbyt dużą średnicę owoców (ponad 9 cm), częściej trafia do przetwórstwa, głównie do produkcji soków.
Goście prezentacji mieli okazję spróbować także odmiany Boiken. To niemiecka odmiana jabłek, która powstała w 1828 roku. Jest kwaśna w czasie zbiorów, ale z czasem nabiera słodyczy (w miarę przechowywania zyskuje więcej cukru). Jest przeznaczona głównie do zastosowań kulinarnych. To typowo kuchenne jabłko znakomicie sprawdza się w sałatkach, ciastach i sokach. Choć niektórzy mogą uznać je za zbyt kwaśne jako deserowe. Polecany by spróbować obok Jonagold - odmiany stycznia.
Prezentował dr Tomasz Lipa, Zakład Sadownictwa, Szkółkarstwa i Enologii UP w Lublinie, przewodniczący Towarzystwa Rozwoju Sadów Karłowych.
#Fundusze Promocji
#1jabłko #1jabłkoDzinnie
#KupujŚwiadomie #ProduktPolski
Opracowanie w ramach realizacji przez Towarzystwo Rozwoju Sadów Karłowych zadania „Jedno jabłko dziennie”.
Projekt realizowany jest pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Kontakt: