Badania wykazują, że osoby, które regularnie spożywają jabłka, mają większą szansę na dłuższe życie. Jabłka obniżają ryzyko chorób serca, cukrzycy i otyłości. 2/3 Polaków docenia ich walory zdrowotne. Tym istotniejsze jest dziś budowanie nawyków tej regularności. Bo jak to mówią: jedno jabłko dziennie trzyma lekarza z daleka ode mnie.

Polscy sadownicy zbadali czy, w oczach konsumentów, jabłka to owoce dostępne przez cały rok. Aż 85% badanych uważa, że tak - sezon na polskie jabłka trwa praktycznie cały rok.
- W każdym sklepie zawsze znajdziemy wiele odmian, które zaspokaja różne gusta i potrzeby kulinarne. To bogactwo odmianowe jest cechą charakterystyczną dla polskiego sadownictwa. Powinno nas wszystkich autentycznie cieszyć – komentują sadownicy.
Czy wiesz, że kto codziennie jabłko zjada, tego lekarz rzadko bada?
Kantar Polska zapytał Polaków czy wiedzą, że regularne spożywanie jabłek to jeden z prostych sposób na poprawę ogólnego stanu zdrowia.
Zwykle, tam gdzie 2 Polaków tam 3 zdania. W przypadku jabłka jest inaczej. Jabłko łączy - na każdych 3 badanych, 2 mówiło dokładnie to samo - regularne jedzenie jabłek jest bardzo zdrowe.

Jedno jabłko dziennie trzyma lekarza z daleka - tak mówi popularne przysłowie. Okazuje się, że może wystarczyć, aby zachować dobre samopoczucie, a nawet przedłużyć życie.
Potwierdzają to kolejne badania, w tym opisane niedawno w Frontiers in Nutrition i szeroko komentowane także w Polsce.
Co mówią badania lekarzy, o tych którzy jedzą jabłka codziennie?
Podczas 10 lat badań lekarze z Yangtze Hospital w Jinzhou, w północno-wschodnich Chinach, przeanalizowali zdrowie ponad 2 tys. osób, w średnim wieku, zmagających się z nadciśnieniem. Badania wykazały, że spożywanie już od 3 do 4 jabłek tygodniowo obniża ryzyko przedwczesnej śmierci. W porównaniu do osób, które jabłek nie jedzą, ryzyko jest mniejsze aż o 39 proc..
Wyniki tych badań opublikowano w czasopiśmie naukowym Frontiers in Nutrition. Od dwóch miesięcy są prezentowane konsumentom przez media w wielu krajach świata. Napisał o nich New York Post, Daily Mail a w Polsce Wirtualna Polska abcZdrowie i Onet.pl.
- Jabłka to prawdziwa skarbnica cennych składników odżywczych i związków fenolowych. Są bogate w błonnik, przeciwutleniacze i enzymy, które mają udowodnione korzystne działanie na organizm. Hamują wzrost komórek rakowych, pomagają w redukcji stanów zapalnych i chronią przed rozwojem wielu chorób - to najczęściej cytowane komentarz wspominanych badań.
Działanie ochronne jabłek nie ogranicza się tylko do układu sercowo-naczyniowego i regulacji ciśnienie krwi. Jabłka ułatwiają metabolizm i wspierają mikroflorę jelitową. Promowany przez polskich sadowników w marcu – Ligol – to odmiana o niskim indeksie glikemicznym. Uboga w cukier, bogata w błonnik, jest idealnym wyborem dla osób z zaburzeniami metabolizmu.
1 na 3 Polaków wie, że są hitem naszego eksportu
W podobnych badaniach już 1/3 (31%) Polaków zadeklaruje, że wie/słyszało o tym, że polskie jabłka są znanym polskim produktem eksportowym. Są obecne na rynkach aż 74 krajów świata.
Postrzeganie polskich jabłek jako wyjątkowo smacznych i zdrowych pozwala budować klimat wokół gatunku i bezcenny nawyk konsumpcji. Każdy w końcu powinien jeść minimum jedno jabłko dziennie.
Źródło: Kantar Polska, Towarzystwo Rozwoju Sadów Karłowych

#Fundusze Promocji
#1jabłko #1jabłkoDzinnie
#KupujŚwiadomie #ProduktPolski
Opracowanie w ramach realizacji przez TRSK zadania „Jedno jabłko dziennie”.
Projekt realizowany jest pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Kontakt: