Aleksandra Buła, współwłaścicielka rodzinnej tłoczni Szczepanówka, pokazuje, że jabłko to dopiero początek. Naturalne soki, konfitury i inne przetwory tworzone z pasją mają wspólny cel - poprawa jakości życia wielu ludzi wokół komina. Zdrowe nawyki, prosty skład i codzienna obecność jabłka w koszykach zakupowych lokalnej społeczności.

Rodzinny sad, jabłonie pełne owoców, domowa tradycja - tak zaczęła się historia Szczepanówki, tłoczni prowadzonej przez Aleksandrę Bułę. Dziś to miejsce oferuje ponad 250 naturalnych produktów - od soków jabłkowych po octy, konfitury i przetwory, które powstają z myślą o codziennej konsumpcji zdrowej żywności.
- „Jesteśmy tym, co jemy. A jabłko to najprostszy i najlepszy krok w stronę zdrowia” - mówi Aleksandra Buła. W Szczepanówce wszystko opiera się na krótkim łańcuchu dostaw, idei „od pola do stołu” i bezpośrednim kontakcie z klientem. - „Najpierw robiliśmy sok. Później przyszedł czas na więcej - i tak z kilku produktów powstało ponad 250. Ale zawsze z jabłkiem jako bazą”.
Jedno jabłko na każdy dzień
Dla Szczepanówki najważniejszy jest smak, prosty skład i lokalne pochodzenie. - „Naszą tradycją jest jedzenie. I warto tę tradycję pielęgnować - sięgając codziennie po coś tak prostego, jak jabłko czy sok jabłkowy” - dodaje właścicielka.
- Ja w to głęboko wierzę, jedzenie to jest dobro kulturowe, takie codzienne dobro narodowe, które powinniśmy utrwalać. Przepisy naszych babć, prababć, powinny być jak najbardziej wznawiane i dalej użytkowane. Uważam, że jesteśmy tym, co jemy, a najlepszą inwestycją jest inwestycja w nas samych i w nasze zdrowie – mówi Aleksandra. To, co jemy, odpowiada za nasze zdrowie. Praktykowanie takiego rzemieślniczego podejścia do przetwórstwa, do produkcji żywności wszelakiej, powinno być promowane dla dobra naszego i naszych dzieci.
Aleksandra zachęca młodych sadowników i przetwórców do odwagi: Jeśli masz owoce - przetwarzaj je. Takie produkty z duszą klienci docenią. Potrzebują jakości, smaku i rozmowy.
Jabłko dziennie? W dowolnej formie - ważne, by było świeże, lokalne i prawdziwe. Bo jak mówi właścicielka: „To najlepsza inwestycja w siebie i w swoje zdrowie”.
Po więcej zapraszamy na Szczepanowka.pl
Polecamy Jabłka Lubelskie i bogactwo oferty polskich sadowników.
Więcej historii sadowników na 1jablko.pl / JABŁKA REGIONALNIE
#Fundusze Promocji
#1jabłko #1jabłkoDzinnie
#KupujŚwiadomie #ProduktPolski

Więcej zdjęć na 1jablko.pl / PressKits
Opracowanie w ramach realizacji przez TRSK zadania „Jedno jabłko dziennie”.
Projekt realizowany jest pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Kontakt: