Marta Buła o życiu w rytmie natury i budowaniu relacji. W rodzinnej Szczepanówce rozwija modę na zdrową żywność, tradycyjne przetwórstwo i warsztaty dla dzieci, które pokazują, że jabłko naprawdę bierze się z sadu, nie z półki w sklepie.

Wśród jabłoni i pszczelich uli, na Lubelszczyźnie, powstała Szczepanówka - miejsce, gdzie zdrowa żywność spotyka się z edukacją i tradycją. Marta Buła, współwłaścicielka rodzinnej tłoczni, od najmłodszych lat żyła w rytmie natury. Dziś kontynuuje to, co zaczęła jej mama 20 lat temu - uczy dzieci, skąd naprawdę bierze się jedzenie.
- Mama prowadziła warsztaty w sadzie już wtedy, gdy miałam trzy lata. Pokazywała dzieciom, że jabłko rośnie na drzewie, a mleko jest od krowy. Dziś robimy to samo, tylko na większą skalę - opowiada Marta.
W Szczepanówce przedszkolaki i uczniowie poznają naturę z bliska. To nie tylko nauka - to także promocja lokalnego rolnictwa. „Dziecko opowiada w domu, jak fajnie było w sadzie. Potem rodzice przychodzą z ciekawości i zostają z nami na lata jako klienci” - dodaje współwłaścicielka.
Misją Szczepanówki jest tworzenie żywności najwyższej jakości - naturalnych soków, miodów i przetworów powstających według receptur babć. Bez chemii, za to z pasją i uczciwością.

- Nasza praca to nasza pasja. Wierzymy, że codzienne sięganie po naturalne produkty, choćby jabłko, to inwestycja w zdrowie - swoje i dzieci - podkreśla Marta Buła.
Dziś Szczepanówka to nie tylko tłocznia, ale także lokalna instytucja edukacyjna. - „Dobro, które dajemy, wraca do nas ze zdwojoną siłą. Dlatego zachęcam młodych sadowników, by też otworzyli się na edukację i kontakt z najmłodszymi. Bo to oni zbudują rolnictwo jutra”.
Po więcej zapraszamy na Szczepanowka.pl
Polecamy Jabłka Lubelskie i bogactwo oferty polskich sadowników.
Więcej historii sadowników na 1jablko.pl / JABŁKA REGIONALNIE
#Fundusze Promocji
#1jabłko #1jabłkoDzinnie
#KupujŚwiadomie #ProduktPolski

Więcej zdjęć na 1jablko.pl / PressKits
Opracowanie w ramach realizacji przez TRSK zadania „Jedno jabłko dziennie”.
Projekt realizowany jest pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Kontakt: