Pierwsze letnie śniadanie prasowe podsumuje konsumpcję w czerwcu. Poznamy gatunki, którymi Polacy chcą się dzielić, rekomendacje żywieniowe na początek lata oraz owocowe hity lipca: agrest, borówkę, czereśnie oraz jabłka odmiany Idared.

26 czerwca 2025, godz. 10:00-11:30
Śródmiejska siedziba Kantar - laboratoria - link
Agenda:
- Najpopularniejsze gatunki czerwca - monitoring Kantar Polska. Wyniki po konferencji dostępne na WczorajNaTalerzu.pl
- Możliwość dzielenia się z innymi sprawia nam przyjemność. Jakimi owocami i warzywami chcemy się z kimś podzielić? - premiera wyników sondażu Kantar Polska
- Mamy lato i rekomendacje żywieniowe na jego początek, czas kiedy łatwiej nam kreować nawyki żywieniowe - Monika Stromkie-Złomaniec, dietetyk kliniczny, Z kaloriami na pieńku
- A jak Agrest - degustacja i prezentacja walorów - Justyna Marszałkowska-Jakubik - dietetyczka, Zdrowonajedzeni.pl
- B jak Borówka - degustacja owoców z upraw tunelowych i preludium otwarcia sezonu. Prezentacja Alicji Grzegrzółki, córki plantatorów z lubelskiego (pow. bialski, Dolina Zielawy) i mazowieckiego (pow. garwoliński), która otworzy sezon 2025
- C jak Czereśnie z Bronisławki - o polskiej produkcji i doświadczeniach w promocji lokalnej marki, której historia, zaczęła się podczas „Owocowego lato w Koneserze” (2021) - Krzysztof Czarnecki, wiceprezes Związku Sadowników RP
- „Wiem i Jem”, czyli cotygodniowa promocja sezonowych zakupów i wspólnego gotowania - Monika Hajduk, dietetyk kliniczny, dietetyk dziecięcy, Centrum Dietetyczne MonVita
- Jedno jabłko dziennie, ale jakie? Odmiany Idared 🍎 którą sadownicy promować będą już w lipcu - zaprezentuje dr Tomasz Lipa, Zakład Sadownictwa, Szkółkarstwa i Enologii UP w Lublinie, przewodniczący TRSK, trsk.org.pl
- Zaproszenie na Moc Polskich Warzyw Beach Ball Przysucha 2025 - plaży w Toporni, weekend 11–13 lipca! 🏐🌶️🫐🍎
- Zaproszenie na I Bieg po Borówkę, 13 lipca w Olchowcu w woj. lubelskim, w powiecie biłgorajskim, w gminie Obsza 🫐🏃🏃♀️
- Debata o... śniadaniach prasowych promujących konsumpcję owoców i warzyw. Do udziału zapraszamy gości, dziennikarzy i dietetyków, w szczególności wieloletnich obserwatorów rozwoju różnych inicjatyw sektora ogrodniczego.
Zapraszamy!
- dr Tomasz Lipa - sadownik, Zakład Sadownictwa, Szkółkarstwa i Enologii UP w Lublinie, Towarzystwo Rozwoju Sadów Karłowych, członek Core Teamu trsk.org.pl
- Krzysztof Czarnecki - sadownik, wiceprezes ZS RP, gospodarz rekordowych Letnich Pokazów Czereśniowych w Bronisławce
- Konrad Drożdżewski - plantator agrestu, owoców jagodowych
- Paweł Myziak - producent i promotor warzyw ciepłolubnych z południa Mazowsza, lider zespołu ekspertów Warzywnego Core Teamu, także członek zespołu ds. komunikacji roli warzyw i owoców w codziennym żywieniu - Połowa sukcesu
- Mirosław Łuska - Prezes Zarządu Zrzeszenia Producentów Papryki Rzeczypospolitej Polskiej, lider kampanii Moc Polskich Warzyw, Core Team ProducenciPapryki.pl
- Monika Hajduk - dietetyk, dietetyk dziecięcy, absolwentka kierunku Dietetyka na WUM, członkini Polskiego Tow. Dietetyki, Polskiego Tow. Badań nad Otyłością oraz Polskiego Stowarzyszenia Dietetyków. Właścicielka poradni Monvita
- Justyna Marszałkowska-Jakubik - dietetyczka, wykładowca akademicki. Związana z dietetyką od 2005 r. specjalizuje się w dietetyce klinicznej, szczególnie w dietoterapii Hashimoto i chorób nowotworowych. Zdrowonajedzeni.pl
- Monika Stromkie-Złomaniec - dietetyk kliniczny, ekspert projektów poprawiających nawyki żywieniowe Polaków. Autorka wielu artykułów z zakresu zdrowego odżywiania, współautorka książek. Uczy jak jeść zdrowo, sezonowo, smacznie i jak docenić rolę warzyw i owoców. Prowadzi poradnię dietetyczną Z kaloriami na pieńku
- Milena Nosek - dietetyczka kliniczna i psychodietetyczka, autorka książek, wykładowczyni dietetyki w sporcie i dietetyki klinicznej. Dietetyczka Polskiego Baletu Narodowego, współautorka książki „Żywienie tancerzy” i ebooka „Tutu. Poradnik Żywienia Tancerza”. Milena.Nosek.dietetyk
- Anna Wasilewska - tworzy zdrowy catering. Z wykształcenia jest socjolożką wsi i kultury, dyplomowaną specjalistka żywienia człowieka i absolwentką zielarstwa. Promotorka sezonowości , lokalności i dzikiej kuchni. Prowadzi kulinarne warsztaty i szkolenia pod marką Sokowirowka.com
- Małgorzata Jaszyk współkieruje firmą Nutracevit, która produkuje m.in. sok BIOHASKAP® Vitality, który rozsławił jagodę kamczacką. Na targach Biofach zdobył on tytuł Best New Product 2019 w kategorii napoje, pokonując 100 innych eko produktów z całego świata. Więcej na Biohaskap.com
- Witold Boguta - Prezes Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw, lider prac zespołu ds. promocji roli owoców i warzyw w codziennym odżywianiu i jeden z inicjatorów powstania ogrodniczego Core Team'u
Czereśnie - pochodzenie ma znaczenie
___
Zaproszenie na Południe Mazowsza! 🏐🌶️🫐🍎

Kontakt w sprawie wyników badań i komunikatów:
- przedstawiciele mediów - kuba.antoszewski@kantar.com
- producenci i eksperci branżowi - biuro@grupyogrodnicze.pl
- komentarz do prezentowanych ostatnio rekomendacji żywieniowych - antyrakowych, zimowych, dla diabetyka, związanych z nadciśnieniem, mikrobiotą oraz menopauzą - Monika Stromkie-Złomaniec, dietetyk kliniczny - mail
Opracowanie w ramach realizacji przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw zadania „CORE TEAM - promocja konsumpcji owoców i warzyw i forum współpracy sektora, V edycja”.
Projekt realizowany jest pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Kontakt: