Zapraszamy na pierwsze wiosenne śniadanie prasowe sektora ogrodniczego i pierwszy przegląd polskich jabłek wpisanych do unijnego rejestru ChOG. W programie monitoring marcowej konsumpcji i badania deklaracji konsumpcji w nadchodzącym sezonie.

Zapraszamy tradycyjnie w ostatni czwartek miesiąca:
27 marca 2025, godz. 10:00-11:15
27 marca 2025, godz. 10:00-11:15
Miejsce: ul. Piękna 24/26, piętro II, Warszawa
Śródmiejska siedziba Kantar - laboratoria - link
Śródmiejska siedziba Kantar - laboratoria - link
Jabłka grójeckie i łąckie należą do najsmaczniejszych na świecie!
Co wyróżnia jabłka z Chronionym Oznaczeniem Geograficznym (ChOG)? Ile odmian mogą oferować? Czy każde jabłko z terenu grójecczyzny, to Jabłko Grójeckie? Jakie musi spełniać warunki? Co wpływa na uprawę jabłek i finalnie na ich kolor, wielkość, miąższ, soczystość, aromat i smak? Zapraszamy na degustację i po odpowiedzi na te pytania.
Zapraszamy na przegląd polskich jabłek wpisanych do unijnego rejestru jako Chronione Oznaczenie Geograficzne (ChOG)
Zapraszamy na przegląd polskich jabłek wpisanych do unijnego rejestru jako Chronione Oznaczenie Geograficzne (ChOG)
Agenda:
- Monitoring konsumpcji najpopularniejszych gatunków warzyw i owoców w marcu - prezentuje Kantar Polska
- Deklaracje częstszych zakupów w nadchodzącym sezonie. Protesty rolników z zeszłego roku oraz obecnie pojawiające się obawy producentów i konsumentów o importowanie do Polski produktów z krajów spoza UE (Mercosur, Ukraina), mogą wpływać na decyzje żywieniowe i zakupowe Polaków. Konsumenci w świetle takich informacji, mogą chcieć zwracać większą uwagę na jakość i pochodzenie żywności, chętniej poszukiwać żywności krajowej, lokalnej i sezonowej. Zapraszamy na prezentacje odpowiedzi na pytanie: czy Polacy zamierzają w nadchodzącym sezonie kupować częściej niż dotychczas, i które gatunki polskich owoców i warzyw?
- Wsparcie leczenia endometriozy - rekomendacja żywieniowa promowana z okazji obchodzonego w niedzielę 30/03 Dnia Endometriozy - Monika Stromkie-Złomaniec, dietetyk kliniczny, Z kaloriami na pieńku, ekspert Core Team
- Zapowiedź obchodów Światowego Dnia Zdrowia, 7/04 na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym z udziałem producentów warzyw, owoców jagodowych i jabłek
- Przegląd polskich jabłek wpisanych do unijnego rejestru jako Chronione Oznaczenie Geograficzne (ChOG)
- Jabłko łąckie - owoce, miejsce, historia - prezentacja Barbara Klag, Prezes Zarządu Sądeckiej Grupy Producentów Owoców i Warzyw "Owoc Łącki" Sp. z o.o.
- Grójeckie - rodowód, oferta i korzyści z oznaczenia ChOG - prezentacja Magdalena Wrotek-Figarska, Dyrektor generalny Stowarzyszenie Sady Grójeckie
- Powinniśmy jeść #1jabłkoDziennie. Jakiej odmiany? Zapraszamy na prezentację odmiany, którą sadownicy promować będą w kwietniu - Boskoop 🍏 zaprezentuje dr Tomasz Lipa, Zakład Sadownictwa, Szkółkarstwa i Enologii UP w Lublinie, przewodniczący TRSK, trsk.org.pl
- Zapowiedź przeglądu najlepszych marek jagodowych – Branding Ovation 2025 BrandingOvation.pl
- Debata o tym, jak wykorzystać oznaczenia ChOG, tradycje wielu innych regionów sadowniczych oraz odmiany klubowe, do promocji konsumpcji jabłek w Polsce? Opinie i doświadczenia zaprezentują Barbara Klag, Magdalena Wrotek-Figarska i dr Tomasz Lipa. Zaprasza „Jedno jabłko dziennie” - projekt współtworzony przez wiele organizacji sadowniczych.
Zapraszamy!
Śniadanie to także czas na rozmowę, dzielenie się spostrzeżeniami i pomysłami, poznawanie nowych ludzi. Do Państwa dyspozycji będą:
- Monika Stromkie-Złomaniec - dietetyk kliniczny, ekspert projektów poprawiających nawyki żywieniowe Polaków. Autorka wielu artykułów z zakresu zdrowego odżywiania, współautorka książek. Uczy jak jeść zdrowo, sezonowo, smacznie i jak docenić rolę warzyw i owoców. Prowadzi poradnię dietetyczną Z kaloriami na pieńku
- Monika Hajduk - dietetyk, dietetyk dziecięcy, absolwentka kierunku Dietetyka na WUM, członkini Polskiego Tow. Dietetyki, Polskiego Tow. Badań nad Otyłością oraz Polskiego Stowarzyszenia Dietetyków. Właścicielka poradni Monvita
- Justyna Marszałkowska-Jakubik - dietetyczka, wykładowca akademicki. Związana z dietetyką od 2005 r. specjalizuje się w dietetyce klinicznej, szczególnie w dietoterapii Hashimoto i chorób nowotworowych. Zdrowonajedzeni.pl
- Anna Wasilewska - tworzy zdrowy catering. Z wykształcenia jest socjolożką wsi i kultury, dyplomowaną specjalistka żywienia człowieka i absolwentką zielarstwa. Promotorka sezonowości , lokalności i dzikiej kuchni. Prowadzi kulinarne warsztaty i szkolenia pod marką Sokowirowka.com
- Milena Nosek - dietetyczka kliniczna i psychodietetyczka, autorka książek, wykładowczyni dietetyki w sporcie i dietetyki klinicznej, dietetyczka tancerzy. Dietetyczka Polskiego Baletu Narodowego. Milena.Nosek.dietetyk
- Marta Trząsalska – dietetyk, trener, promotorka zdrowia i medycyny stylu życia. Laureatka Polish Businesswomen Awards BusinessWoman&Life: Lider holistycznych terapii dietetycznych. Prowadzi praktykę Dietetyka & Lifestyle
- Małgorzata Jaszyk współkieruje firmą Nutracevit, która produkuje m.in. sok BIOHASKAP® Vitality, który rozsławił jagodę kamczacką. Na targach Biofach zdobył on tytuł Best New Product 2019 w kategorii napoje, pokonując 100 innych eko produktów z całego świata. Więcej na Biohaskap.com
- Mirosław Łuska - Prezes Zarządu Zrzeszenia Producentów Papryki Rzeczypospolitej Polskiej, lider kampanii Moc Polskich Warzyw, Core Team ProducenciPapryki.pl
- Paweł Myziak - producent i promotor warzyw ciepłolubnych z południa Mazowsza, lider zespołu ekspertów Warzywnego Core Teamu, także członek zespołu ds. komunikacji roli warzyw i owoców w codziennym żywieniu - Połowa sukcesu
- dr Tomasz Lipa - sadownik, Zakład Sadownictwa, Szkółkarstwa i Enologii UP w Lublinie, Towarzystwo Rozwoju Sadów Karłowych, członek Core Teamu trsk.org.pl
- Witold Boguta - Prezes Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw, lider prac zespołu ds. promocji roli owoców i warzyw w codziennym odżywianiu i jeden z inicjatorów powstania ogrodniczego Core Team'u
Światowy Dzień Zdrowia - warzywa i owoce na WUM
Wiedza, która smakuje. Nauka, którą można zjeść! - pod tym hasłem, z okazji Dnia Zdrowia 7/04, studentki kierunku pielęgniarstwo i położnictwo wezmą udział w warsztatach z medycyny kulinarnej - interdyscyplinarnej dziedziny łączącej naukę o żywieniu, medycynę, farmakologię oraz gastronomię. Partnerem warsztatów są polscy producenci warzyw i owoców współpracujący w ramach projektów „Moc Polskich Warzyw”, „Czas na polskie superowoce!” i „Jedno jabłko dziennie”.
Medycyna kulinarna to nie tylko teoria na temat składników odżywczych, ale przede wszystkim praktyczna wiedza o tym, jak codzienne wybory żywieniowe wpływają na profilaktykę i leczenie chorób. Pacjent nie spożywa „błonnika pokarmowego”, lecz warzywa, owoce i pełnoziarniste produkty. Nie je „kwasów omega-3”, tylko ryby. To, w jaki sposób edukujemy pacjentów na temat żywienia, ma realne znaczenie dla ich zdrowia. Właśnie temu poświęcone będą te warsztaty. Podczas spotkania:
- Studentki poznają aktualne doniesienia naukowe dotyczące żywienia w kontekście zdrowia metabolicznego, odporności i prewencji chorób przewlekłych
- Dowiedzą się, jak przekładać zalecenia dietetyczne na konkretne, proste i smaczne rozwiązania dla siebie i pacjentów.
- Otrzymają praktyczne wskazówki, które można wdrożyć od zaraz – zarówno w pracy, jak i w codziennym życiu.
Promocję medycyny kulinarnej realizuje Zespół Zakładu Żywienia Człowieka WNoZ. Podczas kolejny śniadań prasowych będzie można poznać idee medycyny kulinarnej i pierwsze wspólne doświadczenia w jej promocji.
Kwietniowe śniadanie prasowe odbędzie się 24/04, w programie m.in.:
- Jeżeli komuś zależy na zmniejszeniu lub utrzymaniu wagi, to czy aby osiągnąć swój cel, warto by zwiększył ilości jedzonych jabłek? - premiera wyników badania Kantar Polska
- Powinniśmy jeść #1jabłkoDziennie. Jakiej odmiany? Zapraszamy na prezentację odmiany, którą sadownicy polecają i specjalnie promować będą w maju: Red Delicious 🍎
- Pierwsze spotkanie sadowników promujących jabłka z wykorzystaniem tradycji regionu. Zapraszamy Lubelskie, Kaszubskie, Fajsławickie... Poznamy tradycje i przyszłość.
- Zapowiedź pierwszego przeglądu odmian klubowych, 29/05
Kontakt w sprawie wyników badań i komunikatów:
- przedstawiciele mediów - kuba.antoszewski@kantar.com
- producenci i eksperci branżowi - biuro@grupyogrodnicze.pl
- komentarz do prezentowanych ostatnio rekomendacji żywieniowych - antyrakowych, zimowych, dla diabetyka, związanych z nadciśnieniem, mikrobiotą oraz menopauzą - Monika Stromkie-Złomaniec, dietetyk kliniczny - mail
Zaprasza Core Team sektora ogrodniczego, KZGPOiW i KANTAR Polska.
#Fundusze Promocji
Opracowanie w ramach realizacji przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw zadania „CORE TEAM - promocja konsumpcji owoców i warzyw i forum współpracy sektora, IV edycja”.
Projekt realizowany jest pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Kontakt: