Informacje na temat pochodzenia odmiany, drzewa, kwitnienia, owocowania, zdrowotności i przydatności, najpopularniejsze mutacje. Źródło: Zakład Sadownictwa, Szkółkarstwa i Enologii, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie.

Pochodzenie: odmiana holenderska znaleziona przez W. Ottolandera w 1856 r. z selekcji siewek nieznanego pochodzenia.

Opis drzewa: drzewo rośnie bardzo silnie, tworzy koronę kulistą, nieco spłaszczoną o gałęziach pokrytych licznymi krótkopędami.
Kwitnienie: średnio wcześnie. Kwiaty są wrażliwe na przymrozki. Jest odmianą triploidalną więc nie nadaje się jako zapylacz dla innych odmian. Zapylacze: ‘Idared’, ‘James Grieve’, ‘Koksa Pomarańczowa’
Owocowanie: owocuje średnio wcześnie, umiarkowanie i w starszym wieku najczęściej przemiennie. Dojrzałość zbiorczą owoce osiągają w połowie października, konsumpcyjną grudniu. Jabłka zebrane zbyt wcześnie łatwo więdną w czasie przechowywania, natomiast zbyt długo przetrzymane na drzewie – łatwo opadają. W chłodni przechowuje się do marca (od +3 do +4 C), w KA do kwietnia (+3C, 3%O2, 2-3% CO2). W czasie przechowywania nie można dopuścić do obniżenia temperatury poniżej +2C, która to jest zupełnie bezpieczna dla owoców innych odmian, gdyż niższa temperatura powoduje nieprzyjemny posmak jabłek. Transport znoszą dobrze. W czasie przechowywania często pojawiają się objawy gorzkiej plamistości podskórnej.
Zdrowotność: drzewo wrażliwe na mróz. Lecz w dużym stopniu odporne na parcha, mączniaka i zarazę ogniową.
Przydatność: odmiana zimowa. Można ją polecać do uprawy na stosunkowo niewielką skalę w cieplejszych rejonach kraju. Wymaga gleb żyznych, ciepłych i dość wilgotnych. Zupełnie zawodzi na glebach ubogich i stanowiskach podmokłych. Może być sadzony w ogrodach działkowych ze względu na mała podatność na choroby, jednakże należy pamiętać, że wymaga podkładek karłowych.
Udział w rynku: Wciąż cieszy się popularnością w Holandii, Belgii, Niemczech i Danii, gdzie owoc jest poszukiwany di przetwórstwa domowego. Na naszym rynku przetwórczym wciąż jest to odmiana nie doceniana.
Mutacje:
‘Boskoop Bielaar’
‘Boskoop Noville’ – wyselekcjonowany przez Nicolai. Bardzo duży procent owocu pokrywa jednolity, czerwono purpurowy rumieniec,
‘Bueking’
‘Red Boskoop Schmitz Hübsch’ – znaleziony w Niemczech, o owocach z ciemnoczerwonym rumieńcem’
‘Red Boskoop Welbo’ – znaleziony w Holandii, o owocach z silnym, rozmytym, czerwono purpurowym rumieńcem,
‘Rode Boskoop’
Boskoop van Laar Bielaar
Prezentacja odmiany Boskoop dr Tomasza Lipy z Zakładu Sadownictwa, Szkółkarstwa i Enologii Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie, przewodniczącego Towarzystwa Rozwoju Sadów Karłowych.
#Fundusze Promocji
#1jabłko #1jabłkoDzinnie
#KupujŚwiadomie #ProduktPolski

Opracowanie w ramach realizacji przez TRSK zadania „Jedno jabłko dziennie”.
Projekt realizowany jest pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Kontakt: