Golden Delicious to jedna z najpopularniejszych odmian jabłek na świecie. Powstała w USA w 1890 roku, w Polsce pojawiła się w latach 90. XX wieku. Odmiana deserowa, z dobrze zbilansowaną zawartością kwasów i cukrów, często wykorzystywana przy tworzeniu nowych odmian. Ma żółtą skórkę, nie rumieni się i jest dostępna przez cały rok dzięki przechowywaniu w chłodniach. Polecamy w lutym w ramach poznawania bogactwa odmianowego polskich sadów.
Golden Delicious to jedna z najpopularniejszych odmian jabłek. Dominuje dziś na świecie, stanowi ~17% światowej produkcji. Powstała w USA w 1890 roku, z przypadkowej siewki, i szybko zyskała popularność. Do Polski dotarła w latach 90. XX w. Dominuje dziś na runku europejskim.
Odmiana bardzo uniwersalna, wybitnie deserowa, ale dobrze nadaje się na musy. Jabłka Golden Delicious są żółte, nie mutują w kierunku rumieńca, a skórka jest sucha. Taka skórka szybko tracą wodę, dlatego poszukuje się mutacji, które nie mają tej tendencji do „rdzewienia”.
Przykładem jest Golden Reinders, który pojawił się jako mutacja tej odmiany. W ostatnich latach na rynku pojawiły się odmiany z łososiowym rumieńcem i są coraz bardziej akceptowane przez konsumentów.
Warto dodać, że przez prawie 80 lat rynek preferował tylko jednolite kolory – zielony lub żółty. Jabłka, które miały jakiekolwiek rumieńce, były dyskwalifikowane, zwłaszcza w Polsce. W tej chwili w Polsce, a także w innych krajach, zaczyna się wprowadzać do produkcji jabłka z takim delikatnym rumieńcem.
Golden Delicious jest odmianą dostępną przez cały rok. Jabłka te przechowuje się w specjalnych warunkach w chłodniach z kontrolowaną atmosferą. Dzięki tym warunkom jabłka zachowują świeżość i kolor aż do czerwca-lipca kolejnego roku.
Jedno jabłko dziennie jest zachętą do regularnej konsumpcji, ale kluczem do sukcesu jest atrakcyjność różnych odmian. Znajomość i dostępność wielu sprawia, że każdy może znaleźć coś dla siebie, dopasowując wybór do osobistych preferencji smakowych i kulinarnych. Każda z nich oferuje unikalny smak, teksturę i aromat.
Kiedy pytamy Polaków o odmiany jabłek, po które mają ochotę sięgnąć, najczęściej wymieniają Lobo (38%), Szampiona (30%), Jonagold i Ligola (25%), Galę (22%), ale także Antonówkę (20%), Cortland (15%) i Rubin (14%), częściej preferowane wśród konsumentów 40+. Golden Delicious ze wskazaniem na poziomi 8% to „faworyt” pokolenia X, pozostałe pokolenia rzadziej wskazują tę odmianę.
Więcej o preferencja w kolejnych pokoleniach tutaj
Golden Delicious to odmiana polecana w lutym. Prezentował ją dr Tomasz Lipa, Zakład Sadownictwa, Szkółkarstwa i Enologii UP w Lublinie, przewodniczący Towarzystwa Rozwoju Sadów Karłowych.
#Fundusze Promocji
#1jabłko #1jabłkoDzinnie
#KupujŚwiadomie #ProduktPolski
Opracowanie w ramach realizacji przez Towarzystwo Rozwoju Sadów Karłowych zadania „Jedno jabłko dziennie”.
Projekt realizowany jest pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Kontakt: