1. Nakładaj na talerz małe porcje. Możesz spróbować wszystkiego na co masz ochotę, ale cały szkopuł, by się nie przejeść, tkwi w ilości. Porcje powinny być degustacyjne, 1-2 łyżki bigosu, 2 pierogi, 1 łyżka kutii itp.
Pełen zestaw infografik do użycia w social mediach (Fb, Insta) znajdziesz wśród załączników.
Zacznij posiłek o warzyw, pamiętaj o owocach. Polecamy pieczone jabłko. Z jabłka wydrążyć trzeba gniazdo nasienne, tworząc w owocu wgłębienie. Orzechy, żurawinę i miód wymieszać w filiżance (2 łyżeczki miodu, 2-3 łyżki orzechów włoskich, 2-3 łyżki suszonej żurawiny, cynamon, kardamon mielony) a następnie przełożyć do wgłębienia w jabłku. Owoc owinąć w folię aluminiową i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni, na około 30 minut.
Opracowanie: Monika Stromkie-Złomaniec, dietetyk kliniczny, ekspert Core Teamu
#PołowaSukcesu #PołowaTegoCoJemy
Monika Stromkie-Złomaniec, dietetyk kliniczny, ekspert programów i projektów poprawiających nawyki żywieniowe Polaków. Autorka wielu artykułów z zakresu zdrowego odżywiania, współautorka książek. Prowadzi poradnię dietetyczną „Z kaloriami na pieńku”. Uczy jak jeść zdrowo, sezonowo, smacznie i jak docenić rolę warzyw i owoców.
Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw
Opracowanie w ramach realizacji przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw zadania „CORE TEAM - promocja konsumpcji owoców i warzyw i forum współpracy sektora, IV edycja”.
Zadanie jest realizowane pod Honorowym Patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Tytuły alternatywne:
- Święta zdrowiem pachnące
- Święta smaczne i zdrowe
- Święta na zdrowie
- Święta w zdrowym ciele
Dotychczas opracowane rekomendacje żywieniowe:
Bonus. Talerz*, który detronizuje Piramidę Żywności i Żywienia
Kontakt: