Listopad to miesiąc edukacji cukrzycowej a 14 listopada obchodzimy Światowy Dzień Cukrzycy. Z tej okazji na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym siły połączyli producenci warzyw, sadownicy i dietetycy. O roli warzyw i owoców w naszym codziennym odżywianiu i profilaktyce - dr hab. n. o zdr. Beata Sińska, p.o. kierownika Zakładu Żywienia Człowieka, Wydział Nauk o Zdrowiu WUM, Monika Hajduk, dietetyk kliniczny, Mirosław Łuska, prezes Zrzeszenia Producentów Papryki RP i dr Tomasz Lipa przewodniczący zarządu Towarzystwa Rozwoju Sadów Karłowych.
Mówimy głośno o cukrzycy, o problemie, ale i o rozwiązaniach, które mamy w zasięgu ręki. W profilaktyce cukrzycy jedno jabłko dziennie może naprawdę czynić cuda. Emocje z tym związane są dla mnie ogromne i ważne
mówi dr hab. n. o zdr. Beata Sińska.
Połowa talerza warzyw i owoc w każdym posiłku
Jemy jabłka i obalamy mity
Zacznij posiłek od warzyw, zakończ owocem
Opracowanie w ramach realizacji przez TRSK zadania „Jedno jabłko dziennie”.
Projekt jest realizowany pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.