Tematem spotkania cukrzyca. Listopad to miesiąc edukacji cukrzycowej. Według Międzynarodowej Federacji Diabetologicznej (IDF) 1 na 3 osoby na świecie ma stan przedcukrzycowy, 1 na 10 choruje na cukrzycę, z czego połowa nie jest tego świadoma. Przed nami obchody Dnia Cukrzycy - 14/11. Temat przewodni, który ogłosiła IDF na lata 2024-2026 to „Cukrzyca i dobre samopoczucie”. Poznamy najpopularniejsze gatunki października i odmiany jabłek, po które Polacy mają ochotę sięgnąć w najbliższym czasie. Odmianą listopada Szampion, drugim bohaterem produktowym spotkania żurawina. Znakomici producenci tych gatunków i eksperci Kantar Polska. Zgodnie z zapowiedzią spotkanie odbędzie się 24/10 a nie w ostatni czwartek miesiąca, gdyż ten wypada w przeddzień Dnia Wszystkich Świętych.
Zapraszamy wyjątkowo w przedostatni czwartek miesiąca:
24 października 2024, godz. 10:00-11:15
24 października 2024, godz. 10:00-11:15
Miejsce: Piękna 24/26, II piętro, W-wa
Śródmiejska siedziba Kantar - laboratoria - link
Śródmiejska siedziba Kantar - laboratoria - link
Agenda sierpniowego spotkania:
- Najpopularniejsze gatunki października - sondaż Kantar Polska. Wyniki po konferencji dostępne będą na WczorajNaTalerzu.pl
- Zdrowy talerz diabetyka i Światowy Dzień Cukrzycy - 14 listopada. Przypomnienie rekomendacji wizualizowanych w formie talerza* żywieniowego - Monika Stromkie-Złomaniec, Core Team
- Odmiany jabłek, po które Polacy mają ochotę sięgnąć w najbliższej przyszłości - premiera wyników specjalnego sondażu, prezentują Dagmara Towarek, Magdalena Stefaniak, Kantar Polska
- Powinniśmy jeść jedno jabłko dziennie. Jakiej odmiany? Zapraszamy na prezentacje odmiany listopada - Szampion 🍎 Prezentuje dr Tomasz Lipa, przewodniczący Towarzystwa Rozwoju Sadów Karłowych trsk.org.pl
- Żurawina wielkoowocowa. Prezentacja walorów prozdrowotnych, technologii uprawy i zbioru - Ewa Kowalska. Fieldstone.pl
- Berry Fest 2025 - podsumowanie III przeglądu alkoholi z owoców jagodowych, Mała Wieś 3/10. Najpopularniejsze gatunki, laureaci i przegrani. Komunikaty prasowe na BerryFest.pl
- Berry Innovation 2024 - pierwsze podsumowanie III przeglądu jagodowych innowacji, Mała Wieś 22/10. Success story łańcucha wartości od pola do talerza* - plantatorzy, przetwórcy i ludzie nauki. Więcej o innowacjach w sektorze na PolskieSuperowcoe.pl
- Innovation Day oraz Gala konkursu „Złote innowacje FMCG & Retail 2024”, 29/10 - zapowiedź Gali z udziałem aż 4 jagodowych innowacji produktów wyłonionych w głosowaniu konsumentów
- Dyskusja o micie fruktozy i dobrostanie fizycznym w cukrzycy - znaczeniu aktywności fizycznej i zdrowego odżywiania dla zmniejszenia ryzyka zachorowania na cukrzycę typu 2.
Słowo o żurawinie. Ma silne właściwości antybakteryjne, jest bogata w antyoksydanty i w witaminę C. Jej regularne spożywanie może wspierać zdrowie serca i układ pokarmowy. W kuchni używana w ciastach, sałatkach oraz sosach do mięs, dodając smaku i wartości odżywczych. Coraz częściej jako zdrowa przekąska. Niemała w tym zasługa polskich producentów. To właśnie w Polsce zlokalizowana jest największa i najnowocześniejsza w Europie plantacja żurawiny.
Do Państwa dyspozycji nasi eksperci:
- Ewa Kowalska - polska rodzinna firma znana z produkcji malin, jeżyn, borówek, truskawek i prezentowanej żurawiny, w tym z prezentowane wyżej plantacji w Nowinach. Fieldstone.pl
- dr Tomasz Lipa - sadownik, przewodniczący zarządu Towarzystwa Rozwoju Sadów Karłowych, członek Core Teamu trsk.org.pl
- Paweł Eggert - plantator, przetwórca, szkółkarz, hodowca, współtwórca pierwszej zarejestrowanej w Polsce odmiany aronii „Nero Eggert” i współorganizator Berry Innovation. Aronia Eggert
- Mirosław Łuska - Prezes Zrzeszenia Producentów Papryki RP, lider kampanii Moc Polskich Warzyw, Core Team ProducenciPapryki.pl
- Paweł Myziak - producent i promotor warzyw ciepłolubnych z południa Mazowsza, w Core Team członek zespołu ds. komunikacji roli warzyw i owoców w codziennym żywieniu - Połowa sukcesu
Jak odżywiać się jesienią?
Jesienią warto skupić się na sezonowych warzywach i owocach, które są bogate w witaminy i minerały. Dobrym wyborem są papryka, dynie, buraki, marchew, kapusta oraz jabłka i gruszki. Można je spożywać w zupach i sałatkach. Sama dynia daje wiele opcji. Ważne jest też, aby uwzględnić produkty pełnoziarniste i orzechy, które dostarczą energii na chłodniejsze dni. Dobrze jest również przygotowywać dania, które rozgrzewają i pić herbaty z jabłkiem i żurawiną, o których wszystko już w najbliższy czwartek. Koniecznie sprawdź jak odżywiać się jesienią - link
_
Kontakt w sprawie wyników badań, nagrań i komunikatów:
- przedstawiciele mediów - kuba.antoszewski@kantar.com
- producenci i eksperci branżowi - biuro@grupyogrodnicze.pl
- komentarz do prezentowanych ostatnio rekomendacji żywieniowych na nadciśnienie oraz prezentowanych latem - mikrobiota oraz menopauza - Monika Stromkie-Złomaniec, dietetyk kliniczny - mail
Zaprasza KANTAR Polska, Core Team sektora ogrodniczego i KZGPOiW.
#Fundusze Promocji
Opracowanie w ramach realizacji przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw zadania „CORE TEAM - promocja konsumpcji owoców i warzyw i forum współpracy sektora, IV edycja”.
Projekt realizowany jest pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Kontakt: